Allen Weerbaar deed zijn naam eer aan afgelopen zaterdag.  Met fysieke kracht ging het de strijd aan en toonde het zijn weerbaarheid.  Het ging uiteindelijk met 2 nederlagen terug naar Amsterdam en voor TOP betekende dat een prima resultaat. TOP2 had aan AW2 het eerste kwartier een taaie kluif, maar kreeg het verdedigend vervolgens goed onder controle.  De demarrage van 7-7 naar 13-7 kwam de tegenstander niet meer te boven en gesteund door die marge speelde TOP2 een sterke zeer gedisciplineerde wedstrijd.  Een fraaie overwinning als gevolg, waarbij vooral de verdediging van TOP een normaal makkelijk scorende tegenstander goed wist te ontregelen. In de finale van de competitie zal de ploeg moeten pieken om het einddoel te bereiken. Tegen AW2 voldeed TOP2 absoluut aan die opdracht.   Ook TOP1 was verdedigend solide.  In tegenstelling tot andere wedstrijden had het eerste aanvalsvak moeite met scoren en daardoor kon AW aan het elastiek blijven hangen.  Het pakte vervolgens de voorsprong, maar de laatste 10 minuten kwamen beide TOP-vakken “los”  en was bij 15-18 de scoringsdrift niet te stuiten: 23-18.  Een verdiende overwinning, maar geen schoonheidsprijs.

TOP1 – AW/DTV1: 24-19 (9-8)
De score komt moeizaam op gang.  De 1e TOP-score valt net binnen de 10 minuten.  Van 2-2 gaan we vervolgens wel vlot naar 6-2.  Verdedigend geven we voldoende druk, om de tegenstander van de scores af te houden.  Veel verdedigende “steals” voor TOP.   Het 1e aanvalsvak komt erg moeilijk tot scores, door ontbreken van enige creativiteit en gemis aan overtuiging.   De minst slechte ploeg mag gaan rusten met een minimale marge.  De 2e helft komen de scores bij beide ploegen makkelijker op gang maar goed is het zeker niet.   Enigszins onverwacht komt de ploeg uit Amsterdam op voorsprong en dat lijkt energie vrij te maken bij TOP.   AW kan de 15-18 niet lang vasthouden en ineens gaan de scores in beide vakken gemakkelijk val bij TOP.   De demarrage naar 23-18 laat zien waartoe we wel in staat zijn dit seizoen en met ietsje meer creativiteit en overtuiging zetten we AW alsnog gemakkelijk opzij.   Hierdoor is de 3e plaats in deze zware hoofdklasse een feit en met die eindklassering mogen we tevreden zijn.  KCC en Nieuwerkerk zijn de verdiende nummers 1 en 2, maar wat mij betreft is TOP de trotse nummer 3 met ruime voorsprong op nummer 4, HKC.

TOP2 – AW/DTV2: 29-21 (16-11)
De reserves van AW zijn nog niet uitgeschakeld voor de titel en dat lijkt snel duidelijk.  De makkelijk scorende ploeg begint met veel energie en strijd en TOP heeft in beginsel moeite om bij te blijven.  Verdedigend soms net iets te veel, waardoor de tegenstander te gemakkelijk kan toeslaan door verkregen doorloopballen of strafworpen.  Die moeilijke fase komen we uiteindelijk toch goed door en bij 8-7 is er weer de voorsprong voor TOP.   Waar de tegenstander zich meer en meer bezighoudt met de scheidsrechter, profiteren we daar optimaal van.  Wellicht wat fortuinlijk, maar de 6 verkregen strafworpen in de 1e helft helpen ons in het scoreverloop.  Van 13-7 naar 16-11 in de laatste seconde van de 1e helft.  De 2e helft mag je een laatste aanzet van de tegenstander verwachten, maar het verschil blijft minimaal vier (20-16).   In de verdediging staan we ons mannetje en pakken veel rebounds, waar de tegenstander zonder een goede organisatie staat aan te vallen en al snel overgaat tot een alles-of-niets offensief.  We spelen geduldig en met een goede opbouw naar kansen toe.  Het wordt 22-16, 24-18, 26-20 en die veilige marge geven we in de slotfase ook niet meer weg.  Een knappe prestatie.

Volgende week treft TOP2 in Delft Excelsior 2.  De afgelopen jaren is dit een lastige tegenstander gebleken en dat hebben we in de gewonnen thuiswedstrijd ook weer kunnen ervaren.  Een nieuwe uitdaging wacht!