“Mooie afsluiter: 4 punten voor TOP – Arnemuiden

Onder herfstachtige omstandigheden was het afgelopen zaterdag hard werken voor alle TOPPERS op het veld om de aanvallen goed op te zetten en de korf te vinden.  De wind en de regen maakten het lastig korfballen. Het was in het voordeel van de verdedigers.  Doelpunten waren schaars, de spanning bij beide wedstrijden was duidelijk wel aanwezig.  Mooi om te zien dat veel publiek met de plu de  thuisploeg kwam aanmoedigen.  Verdedigend waren zowel TOP (A) 1 en 2 erg degelijk, aanvallend te wisselend.  Ongeduldige aanvallen en de onrust sloeg toe, wanneer de tegenstander dreigde aan te haken.  We konden het permitteren, want de thuisploeg had als enige de voorsprong in de wedstrijd en TOP (S) kwam deze middag nooit verder dan op gelijke hoogte.  De slotfases waren spannend, beide partijen wisselden om iets te forceren, maar uiteindelijk bleven alle punten verdiend in Arnemuiden.   Nadat we in de eerste ronde tegen KZ de “dubbel” pakte, herhaalden we dit kunstje ook in de laatste ronde tegen de selectie uit Sassenheim.  Een mooie afsluiter, die na afloop terecht werd gevierd.

TOP (A) 2 kende een prima start (2-0).  Het 2e aanvalsvak van de gasten was direct scherp en binnen een paar minuten is het 2-2.   Zo gaat het gelijk op tot 4-4 en weet ons eerste aanvalsvak met 2 afstandsschoten de ruststand te bepalen op 6-4.  Na rust spelen we wel wat zorgvuldiger naar de kans, maar hebben moeite met de afronding.  Toch blijven we aan de goede kant van de score en telkens wanneer de tegenstander denkt aan te sluiten, maken we het verschil naar twee: 8-6, 9-7. Met nog 10 minuten op de klok benut de tegenstander een strafworp (9-8) en zo blijft de slotfase spannend.  Fouten over en weer en onrust in de koppies, kansen worden niet benut. De laatste seconden volgt een strafworp op de vrije bal en dat is direct de laatste actie van de wedstrijd: 10-8.  Evenals vorig jaar, winst op TOP (S) 2.   Zwaar bevochten, maar gezien het scoreverloop van de gehele wedstrijd een verdiende overwinning.

Aan TOP (A) 1 om dit kunstje te herhalen.  De tegenstander was in vergelijking tot afgelopen seizoen aardig wat spelers kwijtgeraakt.  We wisten waar we onze verdedigende focus moesten leggen en dat ging de gehele wedstrijd eigenlijk prima.  In de aanval komen we direct op stoom: 3-0.  Even lijken we meer met randzaken bezig te zijn en ontbreekt de aanvallend discipline.  Na de time-out (4-2) herpakken we ons goed en breiden de score verder uit naar 6-2.  In die fase verzuimen we verder uit te lopen en is het doelpunt uit een strafworp van de tegenstander erg zuur.   Na rust wordt het  fysieker en ontstaat een echte strijd, er wordt door beide teams ook nog “een bon gepakt”.    De 6-5 wordt 8-5, 11-8 en met een aantal vlotte doelpunten sluit de ploeg uit Sassenheim aan op 11-11.

Het antwoord is er direct uit een vrije bal en vervolgens van afstand de 13-11.  De laatste minuut weet de tegenstander nog een keer tegen te scoren, maar ook deze punten blijven in Arnemuiden: 13-12.   Een knappe overwinning onder lastige omstandigheden.  Een overwinning die vooral tot stand kwam door goed verdedigend werk, slechts 6 doelpunten van de tegenstander waren velddoelpunten.

Na 5 speelrondes op het veld kunnen we zeer tevreden zijn.  TOP2 staat momenteel in een “grote” middenmoot en zal na de zaal nog wat punten moeten pakken om definitief afstand te nemen van de onderste plaats.  De buit is zeker nog niet binnen, maar ik ben er van overtuigd dat we ook na de zaal mooie resultaten kunnen neerzetten.  TOP1 heeft laten zien dat we progressie hebben geboekt ten aanzien van de meeste andere teams.  PKC is absolute nummer 1 in deze poule, gevolgd door een degelijk DVO.  Dat we het beter doen dan TOP (S), KZ en AW/DTV is duidelijk.  Met 6 punten houden we deze ploegen halverwege de competitie onder ons.  Op voorhand was AW/DTV onze directe concurrent in strijd om lijfsbehoud.  Nu 5 rondes verder, heeft deze ploeg alleen op papier nog een kans om TOP voorbij te gaan op de ranglijst.  Wat mij betreft zitten we halverwege in een luxe positie en kunnen we vol vertrouwen toewerken naar de zaal.

Die competitie start over 7 (!) weken voor de Hoofdklasse.  De komende 2 weken neemt de selectie  de welverdiende rust.

Tot TOP!