Sport en gezonde leefstijl gaan hand in hand. Tenminste, dat zou logisch moeten zijn, echter niets is minder waar in de gemiddelde sportkantine en daar wilt JOGG Middelburg iets aan doen. Een ongezonde leefstijl is aan de orde van de dag, met alle gevolgen van dien, maar best lastig om te veranderen. Daarom ondersteund JOGG TeamFit sportverenigingen om de sportomgeving iets gezonder te maken.
Bij Korfbalvereniging TOP uit Arnemuiden pakt een werkgroep dit op en heeft op 26 april j.l. de uitreiking Gezonde Sportkantine ontvangen. Dat houdt in dat bezoekers in iedere productgroep een gezondere keuze hebben. Door gezonde producten op de voorgrond te zetten, worden bezoekers verleid om een gezonde keuze te maken. Gratis fruit op de bar, altijd vers en gratis drinkwater beschikbaar en 0,0 alcoholische dranken en gezonde/gezondere frisdranken op de voorgrond zijn goede voorbeelden die het makkelijk maken om deze keuze te maken. Ook o.a. vers bereide soepen, vers gemaakte broodjes gezond en fruitsmoothies geven de sportomgeving bij KV TOP de gezonde uitstraling die bij sport hoort. Het sportcomplex hangt vol met borden van “De Rookvrije Generatie” om roken te ontmoedigen. Het complex is, vooralsnog, geheel rookvrij tot 12:00 uur om met name tijdens jeugdwedstrijden een punt te maken en heeft de ambitie om volgend jaar geheel “Rookvrij” te zijn.
Ruud Mesu, TeamFit coach Zeeland en Vakspecialist & JOGG regisseur bij de gemeente Middelburg: “Als sportclub hoef je niet een kantine vol versproducten in te slaan. Ook het bier en frikandellen hoeven niet het veld te ruimen. Het moet alleen voor íedere bezoeker van een sportkantine mogelijk zijn een keuze te maken. Ik bedoel daarmee dat als je prestatief sport, je wellicht vooraf aan een wedstrijd een andere keuze wilt maken dan een bezoeker die om sociale reden een drankje komt doen. Ook is de kantine een omgeving waar kinderen normen en waarden meekrijgen qua roken, dranken en voeding. Je kan daar als sportclub, let wel; sportclub iets mee. Ook ouders van jeugdspelers vinden dit steeds belangrijker.”
Martin de Leeuw, lid van de Beheerscommissie van KV TOP waaronder ook het gehele kantinegebeuren, voor en achter de bar, onder valt: “Wij zijn een vereniging die dit soort dingen snel oppakken en er dan ook vol voor gaan. We willen deze items stapsgewijs neerzetten om de bewustwording te creëren dat het ook anders kan. Je ziet nu al dat leden, maar ook bezoekers enorm positief reageren. Sport en gezondheid moet toch prima samengaan. Onze korfbalclub is meer dan alleen sport en daar sluit deze aanpak goed bij aan.”
Martin geeft verder aan ook al complimenten uit andere hoeken te krijgen. Dit van o.a. een kinderfysio, een jeugdarts en van diverse personen van tegenstanders die het mooie complex van KV TOP komen bezoeken. Ook de prettige samenwerking met de plaatselijke Jumbo supermarkt van Overveld Arnemuiden, tevens hoofdsponsor van KV TOP, geeft aan dat ieder zo zijn rol in deze op kan en wil pakken. Dat doen ze op de naastgelegen basisschool De Oleanderhof bijvoorbeeld ook.
“Samen maken we gezond gewoon”